fbpx

2 dubna

Jídlo může být skutečnou vášní a Honza Kašpar ví proč

0  comments

O životních stylech jsme si již pár věcí přečetli. Na jeden jako bychom zapomněli. Jídlo, vaření, pečení, restování a podobně. Jídlo spojuje národy už mnoho let. V každém státě najdete speciality, různé druhy koření. Různé druhy stravy přes klasickou kuchyň, po třeba paleo verze, které jsou v poslední době rozšířené.

Vařit zkoušel každý z nás. Někdo už v útlém věku, někdo se učí stále. Najdeme i lidi, kteří ve vaření a vymýšlení receptů trochu zaostávají, protože je to nebaví. Jan Václav Kašpar je pravým opakem a jeho blog Ochutna.me je toho jasným důkazem. Pestrobarevnost, kterou na něm naleznete je úžasná. Netradiční i klasické recepty umí spojit i se zdravým životním stylem. Jídlo je vášní, koníčkem a odreagováním.

Měla jsem tu čest ochutnat pár kousků, které Honza uvařil či upekl a musela jsem smeknout. Kombinace, které kdybych četla na papíře, tak bych se rozhodně do nich nepustila. Líbí se mi propojení kreativity, kterou Honza do svého umění vkládá. Myšlenky, nebojácnost, která vše popohání dále. I když vidíte jeho výtvory na blogu a nemáte šanci v tu chvíli je ochutnat, tak svádějí k zaběhnutí do obchodu a následně do kuchyně.

Možná si říkáte, že vařit přeci umí každý a vymýšlet recepty také. Nenechte se mýlit. Něco jiného je vařit každodenní jídlo a dělat to s rutinou. Točit pár jídel dokola, občas zabrousit do kuchařky a zkusit něco jiného. Přemýšlet, kombinovat, zkoušet, ať k obědu či večeři, svačinám, nebo jen tak, to se rovná tomu mít jídlo jako vášeň.

Napadlo by vás někdy udělat květákovou kaši místo klasické bramborové? Nebo vytvořit špenátový toast a k odpolední kávě si vytvořit vlastní kokosky? Odpovědi mohou být různé. Díky Ochutna.me se můžete inspirovat a rozvíjet i vaše dovednosti. Jak na to? Proč byste měli měnit své stereotypy v kuchyni, životě? Od odpovědí tu máme Honzu, který vám poodhalí tajemství svého životního stylu. Jdeme na to…

Honzo, čím to všechno začalo?

Začal jsem vařit vlastně ze zdravotních důvodů. Vlastně z donucení. Při práci hodně cestuji nebo běhám ze schůzky na druhou. Na jídlo se v takovém režimu často zapomíná. Před lety jsem špatnou životosprávou a jídly v restauracích skončil na šest týdnů s toxickou otravou střev doma v křečích. Tím jsem přehodnotil své priority a začal vařit. Tehdy klasická, ale lehká a zdravá jídla. K paleu jsem se dostal, podle mě přirozeným vývojem, před rokem.

V čem je paleo strava odlišná?

Paleo strava se vyhýbá průmyslově získaným surovinám, dbá na kvalitu surovin a rozmanitost stravy. My paleo jedlíci nejíme výrobky z obilovin, luštěnin, cukry, případně mléčné výrobky. O to víc jsou ale naše jídla chutná, rozmanitá a opravdu zdravá.

Svým povoláním jsi trenér. Jak spolu souvisí tvá práce a tvé hobby?

Zdá se, že ne, viď? Jsou v tom vlastně dvě spojitosti. Jelikož celý den v práci zaměstnávám hlavu, tak potřebuji relaxovat jiným typem činnosti. A to je právě vaření. Baví mě hledat nové kombinace chutí, zkoušet opravdu těžké recepty, ale také inspirovat ostatní i lehkým rychlovkami. A to jsme u té druhé spojitosti mojí práce a vaření. Každý, kdo se živí vzděláváním, potřebuje kontakt s publikem a chce se ukazovat. Já vystudoval mediální studia, takže spojení trenéřina – vaření – blog je jasné.

Na co myslíš, když vaříš?

Záleží na tom, jak kdy, a v jaké fázi vaření. Rád vařím, když jsem doma sám, takže to mnohdy jsou myšlenky, abych všechno naplánoval tak, aby bylo jídlo akorát, než přijde můj muž domů. Někdy se člověk musí soustředit, aby nic nezkazil (to se mi tuhle u holandské omáčky nepovedlo). Většinou u vaření ale opravdu relaxuji. Takže nemyslím vlastně na nic. Jen si užívám, co právě dělám.

V čem ti tvé hobby pomáhá?

Relaxovat, a když se vrátím k tomu, proč jsem začal vařit, tak i být fit a cítit se dobře.

Jak vnímá tvé okolí, že vaříš?

Pokud to mohu posoudit z ohlasů fanoušků na webu, instagramu a facebooku, jsem rád, že se inspirují a nebojí se kuchyňské linky a sporáku. U mých kolegů a přátel jsem rád, že při ochutnávání mlčí s plnou pusou a blaženě se usmívají.


Krásné propojení všeho, co vás baví. Nechte se také inspirovat Honzou, který dokázal propojit práci, vášeň a studia. Pokud děláte s láskou vše, co vás baví, výsledek se zaručeně dostaví. Jděte kupředu a nenechte se zastavit, i když to ze začátku nebude tak růžové, jak by se mohlo zdát.

Souvísejíci článek: 5 zaručených rad, jak zdravým tělem a svěží myslí dosáhnout úspěchu


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350
>

Privacy Preference Center